HALEP/ANKARA(AA) - Suriye'de Afrin'in güneydoğusundaki Tel Rıfat ilçesi ve çevresi sakini 250 bin civarı sivil, terör örgütü PYD/PKK'nın işgalinden sonra terk etmek zorunda kaldıkları evlerine dönebilmek için Afrin'deki tehdidin bitmesini bekliyor.
PYD/PKK, Şubat 2016'da Afrin'den harekete geçerek güneydoğusunda Arapların yaşadığı Halep'e bağlı Tel Rıfat ilçesi ve çevresindeki beldelerle köyleri işgal etti. Bunu takiben siviller evlerini terk etmek zorunda kalarak muhaliflerin kontrolündeki Azez'e sığındı.
Tel Rıfat yerel meclis başkanı Mahmut Allito, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 250 bin sivilin Azez'de derme çatma çadırlarda barınmaya çalıştığını, memleketlerine dönmek için PYD/PKK'nın Afrin'den çıkarılmasını istediğini söyledi.
Allito, "PKK varlığının bölgede son bulmasıyla Tel Rıfat ve çevresindeki köylerden göç edenler evlerine, topraklarına ve normal hayatlarına dönebilecek." ifadelerini kullandı.
PYD/PKK varlığının bölge halkı için büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayan Allito, "Aileler PKK yüzünden evlerine dönemiyor. Örgüt Tel Rıfatlıların topraklarına el koydu. Mallarını yağmaladı. Örgüt herkese kin besliyor." dedi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, PYD/PKK'nın işgali nedeniyle Tel Rıfat ve çevresinde 250 bin civarı sivilin terk etmek zorunda kaldığı 60 yerleşimin isimleri şöyle:
Tel Rıfat ilçesi, Kefr Neye ve Deyr Cemal beldeleri, Minniğ, Harabişe, Babınnıs, Eksar, Zoyan,Tel inip, El Coba, Hasin, Halisa, El Neyrabiyye, Şeyh Keyif, Tel El Madik, El-Hassiye, Ta’ane, El-Karmil köyü, Tel Cican, El-Vardiyye, Suruç, Kefer mez, Ümel Kura, Şeale, El Vahşiyye, Marita, Tel Rehhal, Malika, Kiştiar, Tata Maraş, Teneb, Kefer Anton, El vasıtıyye, Şavarga, Ayn Dakne, Maranaz, Hırbat Hayat, Kefer Nasih, Hassacık, Tel Şair, Tel Acar, Meryemeyn, Tel Karah, Eneb, Ez Ziyyara, Fefin, Üm Hoş, Herbul, Ehras ve Şeyh İsa köyleri ile Garnata, el-Vardiyye, Es Samuka, El Alkamiyye, Bir Harbul, Şavargat Ac Coz, El Beyluna, El Hib, Eş Şehhebiyye ve Şeyh Hilal çiftlikleri.
PYD/PKK, halihazırda Azez'e sığınan sivillere tehdit oluşturuyor. Örgüt, Afrin'den Azez'e sık sık havan topu saldırısı düzenliyor.
Esed rejimi, Temmuz 2012'de Afrin'i çatışmadan PYD/PKK’ya devretti. İlçe, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.
Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör örgütü DEAŞ'ı sınırından uzaklaştırıp, PYD/PKK'nın işgalini sınır hattı boyuna yaymasının önüne geçtikten sonra hedefin Afrin olduğunu açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, "TSK, en kısa sürede Afrin ve Münbiç meselesini Allah'ın izniyle halledecektir. Hazırlıklarımız tamamlanmıştır harekat her an başlayabilir." demişti.
Paniğe kapılan örgüt, unsurlarını gizlemek için Afrin’i çevreleyen yüksek dağların içlerine açılan ve mukavemeti yüksek askeri sığınaklara yöneldi. PYD/PKK'lı teröristler ayrıca örgütün askeri noktaları arasında gidiş geliş imkanı sağlayan üstü kapalı hendeklere gizlendi. Sivilleri kalkan olarak kullanmayı da amaçlayan teröristler, kentteki binalara da yerleşti.
Türkiye-Suriye sınırının yüzde 65'i PYD/PKK'nın işgali altında bulunuyor.
Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2018, 18:02