İSTANBUL (YSM) - Dolar/TL, haftanın son işlem gününde, ABD ile ilgili endişeler, tatilde risk almak istemeyenlerin alımları ile 6.3523’ü test etti. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 8’i aştı. Ancak kur yeniden 6.10’lara geriledi.
Cuma gecesi not indirimi kararı alan kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarına önemli bir tepki göstermeyen dolar/TL, cuma günkü kapanış seviyesine yakın 6 liranın üzerinde güne başladı.
Cuma gecesi önce S&P, daha sonra Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğünü duyurmuştu. S&P'nin not indirim kararı gün içerisinde piyasa tarafından fiyatlanırken, Moody's'in hamlesi tam anlamıyla sürpriz oldu.
Piyasalar yarım gün işlem görecekTürkiye piyasalarının yarım gün açık olacağı bugün düşük hacimli bir seyir beklenirken, yurtiçi piyasaların kapalı olacağı haftanın kalanında küresel piyasalarda önemli gelişmeler olacak.
ABD Merkez Bankası (Fed) çarşamba akşamı son faiz toplantısı tutanaklarını açıklayacak. Öte yandan cuma günü Jackson Hole'da yapılacak yıllık küresel merkez bankaları toplantısına Fed başkanı dahil birçok ülkenin merkez bankası başkanı katılacak ve verilecek mesajlar izlenecek. Diğer taraftan ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler yakından takip ediliyor.
Cuma günü ABD piyasalarının kapanışında 6.01 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah erken saatlerde 5.9950 seviyesinde iken saat 09.15'te 6.0651/6.0800 seviyesinden işlem görüyor.
Öte yandan bu hafta ABD ve Çin arasında düzenlenmesi beklenen ticaret müzakereleri piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak. İki ülke arasındaki görüşmeden 'ticaret geriliminin hafifletilmesi' kararının çıkması öngörülüyor.
"Ani hareketler oluşmasını beklemiyoruz"İntegral yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, S&P ve Moody's kararlarına zaten yatırım yapılabilir seviyenin oldukça altında olunması nedeniyle bugün piyasalarda çok ani refleks hareketlerin oluşmasını beklemediklerini söyleyerek, "Fakat kredi notumuzun düşürülmesi, önümüzdeki günlerde ekstra bir maliyet yaratabilir. Bu açıdan kararları olumsuz buluyoruz" dedi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu kamu kurumlarındaki zayıflama ve politika oluşturma öngörülebilirliğindeki azalmayı gerekçe göstererek "Ba2"den "Ba3"e düşürdü ve not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.
Bu haftanın küresel gelişmeler nedeniyle önemli bir hafta olduğunu ve TCMB devrede yokken oluşabilecek hareketlere savunmasız kalınacağını söyleyen Özer, "Bu sabah itibariyle 5 yıllık CDS'ler 492 puanda. Önümüzdeki günlerde dalgalanmalar sürebilir, piyasanın tam bir dengeye oturması biraz zaman alacak. Özellikle ABD ile aramızdaki ilişkilere olumsuz anlamda yeni bir boyut açılması bu dengelenme sürecini daha da uzatacaktır. Bu hafta küresel piyasalarda yaşanacak gelişmelerle birlikte kurda hareketlerin yukarı yönde güçlenmesi 6.35-6.55 bandına doğru hareketi güçlendirebilir" dedi.
Borsa İstanbul'da da yarım seanslık işlemlerin geçiyor olmasının güçlü bir hareketin oluşmasını çok fazla desteklemeyeceğini söyleyen Özer, "Genel itibariyle 88,500 seviyesi bizim için önemli bir nokta olmaya devam ediyor. Bu noktanın üzerinde tepkilerin güçlenmesi endeksin ilk etapta 92,500 seviyesine kadar güçlenmesini destekleyecektir. Ama bu hafta yarım gün işlem olacak, zayıf hareketlerin olmasını bekliyoruz. Bu sabah Asya piyasalarında karışık görünüm var. Endeksin yatay açılış yapmasını bekleriz" dedi.
Tahvil piyasasında ise TCMB'nin son sıkılaştırma adımları ardından gösterge 10 yıllık tahvilin getirisinde düşüş 150 baz puanı aştı. İki yıllık gösterge tahvil ise aynı dönemde 250 baz puan civarında yükseldi. Bankacılar bu hareketin TCMB'nin gecelik piyasada faizi yüzde 19.25 ile koridorun üst bandına yönlendirmesinin ardından geldiğini belirttiler.
Gösterge 10 yıllık tahvilde cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 21.99 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 22.12 oldu. İki yıllık eski göstergede ise ortalama bileşik faiz yüzde 27.87 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 27.45 oldu.
YSM EKONOMİ SERVİSİ