DAKAR (AA) - ALAATTİN DOĞRU - Senegal’in başkenti Dakar yakınlarında yer alan ve her köşesinde Avrupa sömürgesinin izlerini taşıyan Goree Adası'nda Türkler, Batılıların aksine yardımsever olarak tanınıyor.
Portekizlilerin 16. yüzyılda köle ticaretini başlattığı ada, yüzyıllar boyunca Afrika’nın en büyük köle ticareti merkezlerinden biri olarak kullanıldı. Portekiz, Hollanda, İngiltere ve Fransa sömürge güçleri, Afrika'nın çeşitli bölgelerinden Goree'ye getirdikleri 20 milyon kişiyi, Amerika ve Avrupa'ya köle olarak sattı.
Ada halkına yaptığı yardımlarla sömürgeciliğin izlerini unutturmaya çalışan Türkiye ise Diyanet Vakfı ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla dağıttığı gıda malzemeleri ve kurban etiyle dikkati çekiyor.
"Türkler Senegal’e inşa ve yardım için geldi"
Adada müze olarak kullanılan Köle Evi yetkililerinden Alioune Badara Kabou, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Goree Adası'nın Avrupalılar tarafından Batı Afrika’da köle ticaretinin en stratejik transfer merkezi olarak kullanıldığını anımsattı.
Afrika'nın çeşitli bölgelerinden adaya getirilenlerin köle evi olarak bilinen hapishaneye benzer binalarda tutulduğunu belirten Kabou, sömürge döneminde Goree’de 28 köle evi bulunduğunu söyledi.
Kabou, Afrikalıların yeni keşfedilen Amerika'nın inşası için köle olarak alınıp götürüldüğünü ifade ederek "Batılıların Senegal’den köle götürmesine karşın Türkler, Senegal’e inşa ve yardım için geldi." dedi.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletini yardıma teşvik ediyor"
Turist rehberi İsa Camara da 20 yıldan uzun süredir rehberlik yaptığını ve adayı ziyaret edenler içinde sadece Türklerin yardım için geldiğini anlattı.
Camara, yardımın iki kardeş millet arasında gerçekleştiğine işaret ederek "Afrika'ya yardım için teşvik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk milletine teşekkür ediyorum. Erdoğan'ın bu teşviki, İslam ülkeleri liderlerine örnek oldu." ifadelerini kullandı.
"Avrupalılar bir şey verdiğinde korkuyoruz"
Hediyelik eşyalar satan Baudge Fatima, Türkiye'den Goree'ye yapılan yardımlara ilişkin memnuniyetini dile getirerek şunları kaydetti:
"Türkler, bizi köle ya da fakir olarak gördükleri için değil, Müslüman kardeşliği için yardım ediyor. Avrupalılar bir şey verdiğinde korkuyoruz, karşılığında acaba bizden ne isteyecekler diye. Fakat Türk kardeşlerimizin yeri ayrı, onların zekatlarını geri çevirmiyoruz."