YELLOWSTAR MAGAZİNE GÜNCEL İŞ VE EKONOMİ HABERLERİ

Gelir adaletsizliği 2023'te derinleşti

Ekonomik Veriler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin 'Gelir Dağılımı İstatistikleri' bültenini düzelterek yeniden yayımladı. Verilere göre, gelir eşitsizliği 2023'te derinleşti. Gelir eşitsizliği en az Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'da olurken, en yüksek Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ankara'da gerçekleşti.

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Türkiye'de gelir dağılımındaki bozulma 2023 yılında derinleşerek arttı. 

TÜİK'in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2023 yılı verilerine göre 2023 yılında Gini katsayısı 0,420 olarak tahmin edildi. Böylelikle 2006'ya kadar giden veri setinde servet eşitsizliğini ifade eden Gini katsayısında en olumsuz tablo görüldü.

Bloomberg HT'nin haberine göre, gelir dağılımı eşitsizliğinde en önemli ölçütlerden biri olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade ediyor. Gini katsayısı hesabında; hanenin ve fertlerin elde ettiği yıllık gelirlerin toplamından, vergiler ve transferler düşüldükten sonra bulunan 'hanehalkı geliri' kullanılıyor.

Orta sınıfın aldığı pay en düşük seviyesinde

Verilere göre, en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak yüzde 48,7'ye çıkarken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,1 puan artarak yüzde 6,1 oldu.

Toplam gelir içerisinde en yüksek payı, bir önceki yıla göre 2,3 puan artarak yüzde 48,5'e yükselen 'maaş ve ücret geliri' aldı. İkinci sırayı yüzde 22,1 ile müteşebbis gelir, üçüncü sırayı ise yüzde 17,6 ile sosyal transfer geliri oluşturdu.

Tarım gelirinin müteşebbis geliri içindeki payı yüzde 20,5 olurken, emekli ve dul-yetim aylıklarının sosyal transferler içindeki payı ise yüzde 88,4 olarak gerçekleşti.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.