İSTANBUL (AA) - Milliyetemlak.com, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından açıklanan ve 2018 yılı boyunca geçerli olacak imar harcı tutarlarında bin metrekareye kadar olan konut inşaatları için 30 kuruşluk bir zam ortaya çıktığını duyurdu.
Milliyetemlak.com tarafından yapılan açıklamaya göre, belediyeler tarafından her yıl başında tespit edilerek duyurulan imar harçları inşaat projesi olan müteahhit ve yatırımcıları yakından ilgilendiriyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından açıklanan ve 2018 yılı boyunca geçerli olacak imar harcı tutarlarında bin metrekareye kadar olan konut inşaatları için 30 kuruşluk bir zam ortaya çıktı.
Buna göre, metrekare başına ödenecek yapı kullanma izin belgesi harç bedellerinde 2017 yılında bin metrekareye kadar olan konut-rezidans yapıları için alınan 3,03 TL ücret, yeni yılda 3,33 TL olarak belirlendi.
Konut ve rezidans tipi inşaatlar için belirlenen bu birim fiyat, bin metrekareden 15 bin metrekareye kadar 3,60 TL, 15 bin metrekareden 50 bin metrekareye kadar 3,73 TL, 50 bin-100 bin metrekare 4,13 TL ve 100 bin metrekare üstündeki yapılar için de 4,66 TL olarak açıklandı.
Milliyetemlak.com verilerine göre, yapı yoğunluğu oranlarında 5 bin metrekareye kadar konut inşaatlarının öne çıkmasından dolayı 3,33 ve 3,60 TL olan harç ücretlerinin daha sık kullanılması bekleniyor.
Konut dışı yapılarda imar harçları
Konut dışı yapılar kategorisinde değerlendirilen; otel, alışveriş merkezi, iş merkezi gibi projelerin imar harçları da 2018 yılında yeniden düzenlendi. Genişliği bin metrekareyi bulan konut dışı yapılarda yeni yılla birlikte imar harcı metrekare başına 4,93 TL oldu. Daha geniş yapılar içinse metrekare başına düşen harç ücreti ise "15 bin metrekare 5,19 TL, 15 bin- 50 bin metrekare 6,26 TL, 50 bin -100 bin metrekare 7,33 TL ve 100 bin metrekare üstündeki büyük projeler 8,79 TL." şeklinde belirlendi.
Konut dışı yapıların yanı sıra özel yapılar için de ayrıca bir imar harcı tarifesi bulunuyor. Özel hastane, okul, üniversite gibi yapıların içinde yer aldığı özel hizmet binaları ile sanayi yapılarında imar harcı metrekare başına 2,53 TL olarak belirlendi.
Dernek, yurt, kültür binası gibi yapılar için 0,8 TL ve tarım amaçlı kullanılacak yapılar için de 0,34 TL olarak açıklandı. Konut ve konut dışı yapılar haricinde kalan özel yapıların imar harcı bedellerinde metrekare sınırlaması olmaksızın tüm projeler için tek bir rayiç fiyat esas alınıyor.