İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünü 4 kat artırarak 2035’te 120 bin MW’a çıkarma hedefi çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yatırımcının önünü açmak için süreçleri kısaltacak ‘süper izin’ dönemini başlatmak istiyor.
Bunun için Meclis’ten destek beklediklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, biran önce yol almak istediklerini dile getirdi. Enerjide halen dışa bağımlı olan Türkiye’nin enerji yatırımlarındaki projeksiyonunu ve mevcut çalışmaları anlatan Bakan Bayraktar, özellikle yenilenebilir enerji alanındaki ‘reform paketi’ne dikkat çekti.
Bugün 30 bin MW olan yenilenebilir enerji kapasitesini 2035’te 120 bin MW’a çıkarma hedeflerini hatırlatan Bakan, “Bu da yıllık 7 bin 500 MW’lık yatırım demek. 2024’te 6 bin MW’ın üzerine çıktık bile. YEKAP yarışmalarına 2025’te başlıyoruz. Yurtdışı yatırımcılara da açık olacak ihalelerden 2024 için olan 2 bin MW’lık kısmını ocak sonu, şubat başında yapacağız. Kasım-aralık döneminde tekrar ihale olacak” dedi.
Yatırımlar için ÇED gibi süreçlerin ‘süper izin’ mekanizmasıyla kısaltılacağını aktaran Bayraktar, “Reform paketini ilk çeyrekte Meclis’ten geçirirsek yatırımcı için 40, 45, 48 ayı bulan izin süreçlerini kısaltmış olacağız” diye konuştu. Bin MW güneş yapılırsa 350 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önleneceğini kaydeden Bakan Bayraktar, “Bu seneki 6 bin MW ile yaklaşık 2.1 milyar metreküplük yani yaklaşık 800 ila 1 milyar dolarlık bir doğal gaz tasarrufunu sağlamış olacağız” açıklamasını yaptı.
Ocakta elektrik zammı yok
Enerji destek paketleri hakkında bilgi veren Bakan Alparslan Bayraktar, “Elektrikte 175 milyar, doğal gazda 256 milyar toplam 431 milyar TL destek verdik. Bu 2025’te daha da artacak. Elektrikte 4.1 milyon haneyi destekliyoruz. Doğal gazda 600’ün üzerinde haneye destek veriyoruz. Kömür desteği devam ediyor. Bir de evlerde kullandığımız elektriğin düşük kademeli yani 240 kilovat saate kadar ki kısmının yüzde 60’ı şu anda devlet tarafından karşılanıyor.
Yani yaklaşık bin TL gelecek fatura, 500 TL civarında geliyor. Ama şimdi bu 417 kilovat saat ve üzeri grup çok tüketimi olan, yıllık 5 bin kilovat saati geçen grup, artık maliyet bazlı tarifeye tabi olacak” dedi. Bu durumun elektrik tarafında abonelerin yüzde 3’nü etkileyeceğini belirten Bakan, şubatın sonunda faturalarda bunu abonelerin bunu hissedeceğini açıkladı. Evde solunum cihazı kullanımı gibi tüketimlerin bundan muaf olacağını kaydeden Bayraktar, ocak ayında elektriğe zam olmayacağını dile getirdi.
Sanayide elektrik talebi sabit
Sanayi sektöründe elektrik tüketim rakamlarını da değerlendiren Bakan Bayraktar, şunları söyledi:
“Genel elektrik talebi 335 terewat saatlerden 350 terewatlara geldi. Sanayide 2022’de 90 teravat saatlik bir tüketim olmuş. 2024’te 93 terewat saat. 2023 tüketimiyle bu seneki tüketim aynı gibi yani 93.2’den 93,8’e çıkmış. Bu sene sanayide geçen seneye göre çok büyük bir büyüme yok. Ticarethanelerde yüzde 9’luk bir büyüme var. Konutlarda yüzde 33’lük bir artış var. Deprem yılından önceki yıla göre bakarsak konutlarda neredeyse yüzde 20’ye yakın bir artış var.”
YSM HABER MERKEZİ