ANKARA (YSM) - Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) Güçlendirme Vakfı Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde müsteşar, müsteşar yardımcısı kadrolarının kaldırılması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı kadrosunun ihdasına yönelik değişikliğe uyum sağlanmasını amaçlıyor.
Kanuna göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı TSK Güçlendirme Vakfı Mütevelli Heyet üyesi olacak, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı'nın üyeliği sona erecek. Genelkurmay 2. Başkanı yerine Genelkurmay Başkanı Mütevelli Heyet üyesi olarak belirlenecek.
Buna göre, Vakıf Mütevelli Heyeti Cumhurbaşkanı başkanlığında, Cumhurbaşkanının görevlendireceği Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Sanayii Başkanından oluşacak.
Vakıf Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyet tarafından seçilen en az 3, en fazla 7 üyeden oluşacak.
Bu düzenlemeler uyarınca vakıf senedinde yapılacak değişiklikler, vakıf senedinin tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar uygulanabilecek. Senette yapılacak değişiklikler, Türk Medeni Kanunu hükümleri doğrultusunda tescil ettirilecek. Ancak tescil işleminin tamamlanması beklenmeksizin bu hüküm uygulanacak.
"Yerlilik oranı yüzde 65'in üzerine çıktı"TSK'yı Güçlendirme Vakfı Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun görüşmelerinde söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının kuruluşundan bugüne kadar milli savunma sanayi alanında stratejik yatırımları gerçekleştirdiğine işaret etti.
Vakfın, 6 bağlı ortaklığı, 7 iştiraki, dolaylı bağlı ortaklıkları ve dolaylı bağlı ortaklık şubeleri olmak üzere toplam 45 şirketinin bulunduğuna dikkati çeken Ünal, bu şirketlerde toplam olarak 16 bin 353 kişinin istihdam edildiğini söyledi.
Ünal, savunma sanayinin ülkelerin gelişmelerinde hayati rol oynadığını, ülke ekonomilerinin sürükleyici sektörü durumunda olduğunu belirtti.
TSK'nın ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarla karşılanma oranını yüzde 20'lerden yüzde 65'lerin üzerine çıkardıklarını bildiren Ünal, "Büyük jeopolitik önemde ve stratejik bir bölgede bulunan ülkemizin savunmasıyla ilgili hizmetlerin çağa uygun şekilde modernize edilmesi şarttır. Bu kapsamda şan ve şerefle cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutlayacağımız 2023 yılına kadar TSK'nın ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarla karşılanma oranını inşallah yüzde 100'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
YSM HABER MERKEZİ