YELLOWSTAR MAGAZİNE GÜNCEL İŞ VE EKONOMİ HABERLERİ
2021-01-03 14:59:00

Hangi yaşta nasıl bir check-up gerekiyor?

Nesrin SARI

iletisim@yellowstarmagazine.com 03 Ocak 2021, 14:59

Hangi yaşta nasıl bir check-up gerekiyor?

Hastalıklardan korunmak için vücudun belirli aralıklarla muayene ve tetkiklere ihtiyaç var. Sağlıklı ve uzun yaşamın önemli enstrümanlarından biri de check-up. İnsan bedeni zamanın ve çevresel faktörlerin saldırısı altında devamlı olarak yıpranıyor.

Bu arada genetik faktörler ve nesiller boyu taşınan hastalıklar da vücuda zarar veriyor. Check-up bu riskleri analiz ederek henüz klinik belirti vermemiş hastalıkları tespit etmekte, tedavi yöntemlerini erken belirlemekte önemli bir araç.  Kendinizi çok sağlıklı hissediyor olabilirsiniz, vücudunuzun da sizinle aynı fikirde olduğunu görmek için belli aralıklarla chek-up yapmanızı öneriyoruz. Bunun için genellikle belirlenen periyot yılda bir kez. Ancak chek-up'ın da incelikleri var. Bu hafta bu inceliklerden bahsedeceğiz.

30’lu yaşlar

Aileden gelen has talıkların belirti vermeye başladığı dönemlerdir. Yüksek tansiyon ilk belirtilerini ortaya koyar. Vücudun genel değerlerinin tetkikinin yanında aile hikâyesinde yoğun dikkat çekilen hastalıklara da bakılmalı. Bu veriler ışığında sağlık tavsiyeleri oluşturulmalı. Röntgen ve ultrasonografik görüntüleme, biyokimyasal, hematolojik, hormonal ve serolojik tetkikler, elektrofizyolojik kalp değerlendirmesi, diş hekimliği ve beslenme uzmanları tarafından değerlendirilmeli. Bu kontrollerin yıllık yapılması yeterli olacaktır.

40’lara gelince

Artık zamanın getirdiği riskleri değerlendirme dönemi başlamış sayılır. Bu yaşlarda başta meme olmak üzere kansere dair tetkikler ön plana çıkarılmalı. Şeker, yüksek tansiyon gibi metabolik hastalıklar her zaman göz önünde bulundurulmalı. Yaş gereği hem fonksiyonel kapasite hem de cinsiyete dair riskler değerlendirilmeli. Röntgen ve ultrasonografik görüntüleme, biyokimyasal, hematolojik, hormonal ve serolojik tetkiklerin yanı sıra metabolik profilin analizi, elektro fizyolojik kalp değerlendirmesi erkeklerde prostat, kadınlarda smear, meme USG mutlaka yapılmalı.

50’lerde kemikler

Kadın için yeni bir yaşamın başladığı menopozun ilk yılları 50'lerin başına denk gelir. Erkekler için kalp hastalığı riski başlar. Kemik erimesi bu yaşlarda belirginleşip ileri yaşlarda probleme sebep olabilir. Bu nedenle farklı branşlardan hekimlerin, detaylı olarak yapılan tetkikleri birlikte değerlendirmesi ve buna uygun olarak kişiye özel yol haritası çizmesi gerekir. Önceki yıllarda yapılan tetkiklere 50'lerle birlikte gastroskopi, kolonoskopi eklenmeli. Ayrıca kalple ilgili tetkikler artırılmalı. Erkeklerde prostat muayenesi, kadınlarda smear, meme USG yine ihmal edilmemeli.

60'larda hareket

Artık kalp rahatsızlıkları, kanser ve metabolik hastalıkların bir düzen içinde kontrol edilmesi gereken dönemdesiniz. Orta yaşların bu olgun çağı tedbirin elden bırakılmaması gerektiği dönemlerdir. Fiziksel aktiviteyi mutlaka öneriyoruz. Check-up sonundaki test sonuçları kardiyolog, jinekolog ve oftalmolog ile birlikte değerlendirilmeli. Gastroskopi, kolonoskopi, prostat muayenesi, smear, meme USG kontrolleri aksatılmamalı.

Huzurlu 70'ler

Sağlık risklerinden arınmış, aktif ve mutlu bir emeklilik yaşamı bu yaşların hedefi olmalı. Şeker, yüksek tansiyon, kalp gibi kronik hastalıklar denetim altında tutulmalı, yaşa uygun fiziksel performans özendirilmeli ve kanser gibi yaşla beraber görülme sıklığı artan riskler yakından gözlenmelidir.

Mutluu ve sağlıklı bşr hayat dileğiyle.Sağlıkla kalın!....

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.