YELLOWSTAR MAGAZİNE GÜNCEL İŞ VE EKONOMİ HABERLERİ
2018-09-13 23:28:26

Kolesterol belirtileri nelerdir? Kolesterol neden yükselir?

Nesrin SARI

iletisim@yellowstarmagazine.com 13 Eylül 2018, 23:28

Kolesterol belirtileri nelerdir? Kolesterol neden yükselir?

Kolesterol nedir? Kolesterol, karaciğer tarafından üretilen kanımızda bulunan yağ benzeri, beyaz mumsu dokuda bir maddedir.Fazla miktarda kolesterol insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. İşte başlıca kolesterol belirtileri.Kolesterol yükselmesinin nedenleri nelerdir? Kolesterol belirtileri arasında sayabileceğimiz birçok problem vardır. İşte kolesterol hakkında merak edilen bilgiler...

1.Yorgunluk ve halsizlik Kanda kötü kolesterol düzeyinin artmasıyla beraber damarlarda, kalpte ve arterlerde hastalıklara ilişkin bazı belirtiler ortaya çıkar. Bununla beraber diğer organlara yeterli miktarda kan ve oksijen taşınamaz. Dolayısıyla ortaya yorgunluk ve halsizlik şikayetleri çıkar.Tabii halsizlik ve yorgunluğun gün içerisinde yapmış olduğunuz aktivitelerin de bir sonucu olabileceğini unutmayın.

2. Ayak ve bacaklarda oluşan yanma hissi Eğer kolesterol düzeyiniz yüksekse arterlerde ve damarda oluşan katı yığın yüzünden kan dolaşımı sağlıklı bir şekilde gerçekleşemez, bacak ve ayaklara kan taşımak güçleşir. Bu da bu bölgelerde yanma oluşmasına sebep olur.

3. Cildin soluklaşması Ten renginin soluk, solgun bir hal alması kansızlıkla ilişkilendirilen bir durum olsa da kolesterolün yükselmesi de bunun sebebi olabilir. Bedeninizde LDL’nin artmsıyla beraber cildinize kan kolay ulaşamaz ve cilt renginizde bir solukluk meydan gelir.

4. Yaraların geç iyileşmesi Kolesterol düzeyinin artmasıyla dolaşım sıkıntıya gireceği için yaralanmanız halinde yaralarınızın eskiye nazaran daha geç iyileştiğini gözlemlersiniz.

5. Ayak tırnaklarının kalınlaşması ve parmaklarda morarma Dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmaması yüzünden buralara kan düzgün şekilde iletilmediği için ayak tırnaklarınız kalınlaşabilir ve ayak parmaklarınızda morarmalara şahit olabilirsiniz.

6. El ve ayakların üşümesi Yine dolaşım sisteminin problemli bir hal alması, kanın her yere sağlıklı iletilememesi yüzünden el ve ayak bölgelerinde bir soğukluk ve üşüme hissetmeniz de olasıdır. Sıcaklığın korunması için kanın vücudunuza düzgün bir şekilde iletilmesi gerekir.

7. Nefes darlığı LDL düzeyinin artmasıyla kalp ve arter hastalıkları oluştuğu için nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Merdiven çıkarken, normal tempoda yürürken bile eskiye kıyasla nefesiniz daha çabuk tıkanabilir.

Kolesterol neden yükselir?

Bir insanın vücudundaki kolesterolün yüzde 75’i vücut tarafından üretilirken, yüzde 25’i besinlerle alınır. Yaklaşık 70 kg ağırlığındaki bir kişinin vücudunda normal şartlarda 35 gram kolesterol bulunması gerekir. Ancak hayata sağlıklı kolesterol değeri ile başlayanlar ilerleyen yıllarda yanlış beslenme alışkanlıklarından ilaç kullanımına kadar pek çok dış etken nedeniyle yüksek kolesterol değerleriyle tanışır.

* Beslenme alışkanlıkları; Beslenme şekli kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağı, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.

* İlerleyen yaş; Kolesterol düzeyi yaşla birlikte artış gösterir. Ayrıca kadınlarda menopoz kolesterolün yükselmesine neden olan etkenlerin başında yer alır.

* Aşırı kilo; Kötü ve dengesiz beslenme şişmanlığa neden olur ve bununla birlikte yüksek kolesterol sonucu ortaya çıkar. Vücut yağ oranının fazla olması, özellikle iyi kolesterol olarak tabir edilen HDL'nin düşmesine neden olur. Ancak özellikle genetik yatkınlığı veya kolesterol yüksekliği nedeni olan hastalığı olanlarda zayıf da olsalar kolesterol yükselebilir.

* Sigara kullanımı; Sigara, iyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarını yaklaşık %15 oranında azaltır. HDL’nin düşük olması tütünün toksik etkileri ile birleştiğinde de kalp krizi geçirme riski büyük oranda artır.

* Genetik yatkınlık; Kolesterol hastalığı genetiktir. Kolesterol yüksekliğinin en sık görülen genetik nedenlerinden biri ailesel yüksek tansiyondur. Vücutta LDL reseptörlerini tek bir gen kontrol eder. Bu genin bir kopyasını anneden, bir kopyası ise babadan gelir. Bu genlerden birinin arızalı olması dahi yüksek kolesterole zemin hazırlar.

* Kullanılan ilaçlar; Ağır akne, yüksek kan basıncı ve kalp tedavisinde kullanılan ilaçlar ve bazı beta blokerler kolesterolü artırabilir.

* Geçirilmiş hastalıklar; Diyabet, hipotiroit, karaciğer ve böbrek hastalıkları kolesterolün yükselmesine sebep olan etkenlerin başında gelir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.