Müslüman Alimlere Göre Bu Altcoin Artık Helal! Fiyat Fırlayabilir
Müslüman alimler ve finans danışmanları, İslam Şeriat yasalarına göre, lider altcoin Ethereum’un “helal” olduğunu veya yatırımına izin verildiğini bildiren bir bildiri yayınladılar. Müslüman alıcılar için ETH’deki bu netlik, Ether’e olan ek talebi teşvik edebilir ve analistlere göre bir fiyat patlamasına yol açabilir.
Müslüman alimler: Lider altcoin Ethereum’a sahip olmak helaldir!
Ethereum’un Şeriat yasalarına uyumu bir süredir tartışılıyordu. Ethereum Vakfı’nın Amerikalı programcısı ve özel ürün müdürü Virgil Griffith, ilk olarak Ekim 2017’de konuyu inceledi. Şimdi, Umman merkezli Amanie İslami Finans ve Şeriat Danışmanı tarafından hazırlanan bir bildiri, Ether’in gerçekten de Şeriat yasalarına uyduğunu vurguluyor.
İslam’da, tefecilik, faizden kâr etmek için borç para verme süreci “haram” veya günah olarak kabul edilir. Bununla birlikte, emlak veya altın gibi fiziksel olarak desteklenmiş bir varlığın üzerinden kâr elde etmek, Şeriat yasalarına uygundur.
Şeriat yasalarına göre çoğu kripto para birimi haram olarak kabul edilir, çünkü fiziksel bir varlık onları desteklemez. Bunun yerine, kripto paralar genellikle bir şirkette sahte bir yatırımı temsil eder. Kripto para birimlerinin çoğu, SEC’in belirttiği gibi menkul kıymetler olabileceğinden, faiz belirsizliği, İslami finans alanında yer alan kişiler arasında bir karışıklığa neden oluyor.
Amanie İslami Finans ve Şeriat Danışmanı Ether’in yardımcı/hizmet tokeni olduğunu ve Ethereum’a güç sağlayan bir para birimi olarak işlev gördüğünü ortaya koydu. Bu nedenle Amanie’ye göre ETH’ye sahip olmak helaldir.
Şeriat yasalarına göre çoğu kripto para birimi haram olarak kabul edilir
Bununla birlikte Müslüman bilim adamları, piyasada çok sayıda altcoin bulunduğundan, ETH için belirli kullanım durumları hakkındaki düşüncelerini açıklıyor. Kripto paraların para toplamak için -ilgi çekici görünen- şirketler için kullanıldığı durumlarda, böyle bir faaliyet İslamda haram olarak kabul edilir.
Analizin daha nüanslı kısmında, yetkililer, Ethereum’un proof of work ve proof of stake’inin her ikisinin de Şeriat ilkeleriyle uyumlu olduğuna karar verdiler. Ancak, esrarengiz ödüller almak için tokenleri “kilitleme” eylemi olan proof of stake, ETH 2.0 yayınlandığından beri tartışma konusudur.
Amanie, İslami finans endüstrisinde hayranlık duyulan bir ses. Her ne kadar görüş kesin olmasa da dindar Müslümanlar arasında hala ağırlık taşıyor. Bu karar, Mart ayında ABD Menkul Kıymetler Komisyonu başkanı tarafından yapılan ve Ethereum’un emtia’ya menkul kıymetten daha yakın olduğunu doğrulayan yorumlarına benzer.
Amani’nin teknik detaylarını açıklamaya yardımcı olan Müslüman bir Blockchian uzmanı olan Atif Yakub sonunda konuya yönelik şunları söyledi:
''İSLAMİ KURALLAR KAPSAMINDA YAŞAMAYA ÇALIŞAN İNSANLAR ARTIK ŞÜPHESİZ YENİ TEKNOLOJİLERİN GELİŞTİRİLMESİNE KATILABİLİRLER.''
Sonuç olarak, artık kripto paraların tamaına yakını bir hizemet ada bir ürünün alım satımında yada satın alınacak olan bir hizmetin blockchain teknolojisi ile yapılması için üretilmiş para birimleridir. Bu nedenle özenle inceleyip yatırım yapılabilir. Hepimize helel kazanölar diilerim.