İSTANBUL-ŞEYMA SAĞLAM (YSM)- Oto karne eksperlerinden usta eğitmen Ersin Konuk, son günlerde sıfır araçlarda "değişen ve boyalı parça" şikayetlerinin arttığını belirterek, tüketicilere aldıkları araçları ekspertize götürmeleri uyarısında bulundu. Eksper Konuk, oto ekspertiz işlemleri ilgili aracın geçmişte yaşadığı kazalardan değişen parçalara, mekanik aksamında bozulan yerlerden yakın zamanda masraf çıkarabilecek tüm noktalara kadar otomobilin incelenmesinden oluşmaktadır. Oto ekspertiz işlemleri son bulduğunda ise bu işlemin yapılmasını isteyen kişiye yazılı rapor ve bilgi sunumu gerçekleştirilmektedir.
Tüketicilerin ikinci el otomobil almadan önce sanayide ustaya veya ekspertize götürdüğünü ya da birsözleşme yapıldığını aktaran Murat Yaman, sonrasında boyalı ya da değişen parçalardan haberi olmayanalıcıların birçok sorun yaşayabildiğine dikkati çekti.
İşletme sahibi Murat Yaman, son zamanlarda ikinci el otomobile olan talebin arttığını, ancak tüketicilerin ikinci el araç alırken belli sorunlar yaşadığını dile getirdi. Kilometrelerin düşürülmesi ve kazalı araçların satılması gibi sorunların da yaşandığını hatırlatan Yaman, "Artık öyle bir noktaya geldik ki tüketiciler sadece ikinci elde değil sıfır araçlarda da sıkıntılar yaşamayabaşladı. Bu yüzden tüketicilere sıfır araç alırken bile ekspertize götürmelerini ve buradan raporalmalarını tavsiye ediyoruz. Yani tüketici ekspertiz raporu almadan sıfır araç almasın diyoruz."ifadelerini kullandı.
"Ekspertize götürmeden sıfır araç bile almayın"
Sıfır araç alanların da bir takım sıkıntılar yaşadıklarına işaret eden Yaman,"Sıfır araç aldıktan 5-6 ay sonra tüketici tamire ya da bir servise gittiğinde 'nerede kaza yaptınız' sorusuyla karşılaşabiliyor.3 ay önce aldığını söyleyen tüketiciye 'bu araç kazalı' deniliyor.Çünkü bazı sıfır araçlar taşınırken veya bir test sürüşünde hasar görüyor. Daha sonra tamir edilerek satıldığı anlaşılıyor.Bu da bize sıfır araçlarda bile boyalı ve değişen parçaların olabileceğini gösteriyor." diye konuştu.
Bu yüzden ikinci el araçlar nasıl ekspertize götürülüyorsa sıfır araç alırken de aynı işlemin yapılması gerektiğini belirten Yaman, alınan ekspertiz raporunun da saklanması uyarısında bulundu.
Yaman, '' Oto ekspertiz raporu içerisinde bulunan her bir detayın eksiksiz bir şekilde bulunması, kişilerin ikinci el araç alırken dikkat etmeleri gereken hususlar arasında yer almaktadır.Oto ekspertiz raporu içerisinde aracın tamire gidip gitmediği, kaza geçirip geçirmediği, orijinal parçalarının değişip değişmediği gibi önemli bilgiler bulunmaktadır. Oto ekspertizde aracın motoru, yürüyen aksamı, kaporta aksamları, beygir gücü vb. önemli noktaları kontrol edilerek bir rapor şeklinde müşterilere sunulmaktadır.'' şeklinde açıklamada bulundu.
2. el otomobil pazarında az kullanılmış masrafsız olarak satılan otomobillerin daha sonradan tam tersi şekilde notlara sahip olması durumu sektörde çok fazla karşılaşılan noktalardandır.
Ekspertiz raporunun faydaları nelerdir?
Aracın belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı hakkında bilgi edinmenizi sağlar Aracın dış görünüşü ile bir eksikliğe sahip midir ? Araçta değişim var mıdır ? Aracın söylenen hasarları dışında başka bir hasarı var mıdır ? Araç herhangi bir kaza yapmışsa hasarın maddi boyutu ne kadardır ? gibi bilgilere en iyi şekilde sahip olmanızı sağlar.Yaman, "Çünkü daha sonra ekspertizin bize söylediğinin aksine bir durum olursa sorumluluk ekspertize ait olur. Yine son zamanlarda sıfır araç aldıktan sonra 'boyalı ve değişen parça var' diye mahkemelere başvuruda bulunan çok sayıda kişinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu mağduriyetlerin önüne geçmek içinsıfır araçlarda da ekspertize başvurmak son derece faydalı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. YSM HABER MERKEZİ