ABD (YSM) - Küresel piyasaların en önemli gündem maddelerinden birini petrol oluşturmaya devam ediyor. Fiyatlardaki yükselişin sürmesi enerji ithalatçısı ülkelerin, birçok üreticinin maliyetlerinin yükselmesi ve enflasyonun yükselmesi anlamına geliyor.
Petrol fiyatlarının başlıca belirleyici unsuru olan talebin devam etmesi ve küresel çapta arzı etkilemeye devam etmesi beklenen jeopolitik risklerin sürmesi nedeniyle analistler fiyatlardaki artışın devam edeceğini öngörüyor. Şu sıralar 79-80 dolar aralığında hareket eden petrol fiyatlarının 100 dolara çıkmasının küresel ekonomiye maliyetinin en 100 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.
Ham petrol fiyatları 4 yıl önce 3 basamaklı rakamlarda geziyordu. Fiyatlar, Haziran 2014’te 105 dolar seviyesinde iken, 2016 yılının başlarında 28 doların altına gerileyerek, bu zaman aralığı için düşüş trendi çizdi. 2016’dan sonra ise genel itibariyle yükseliş eğilimi gösterdi.
Geçtiğimiz hafta ham petrol fiyatları Kasım 2014’ten bu yana ilk kez varil başına 80 doların üzerine çıktı. Bu hafta fiyatlar jeopolitik endişeler ile bir kez daha 80 dolar sınırını aştı. Yılın ilk 4.5 ayında fiyatlardaki artış yüzde 50'yi aştı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Washington'un petroldeki yükselişin artacağına ilişkin endişeleri dile getirmesinin ardından ve İran ve Venezuela'nın petrol arzına yönelik ortaya çıkan endişeler nedeniyle Haziran ayında yapılacak toplantıda üretimin artırılması yönünde bir karar alabilir.
Körfez bölgesinden OPEC üyelerinin, ham petrolün 80 doların üzerine çıkmasının ardından OPEC'in petrol piyasasını yatıştırmak için petrol üretimini ne zaman artırabileceği ve her bir üyenin kaç varil artırabileceğine ilişkin ilk görüşmelere liderlik ettiği belirtiliyor.
OPEC üyesi ülkeler ve Rusya'nın önderlik ettiği OPEC üyesi olmayan üreticiler, yüksek küresel petrol stoklarını azaltmak için 2018'in sonuna kadar üretimi günde yaklaşık 1.8 milyon varil ile sınırlandırmayı kabul ettiler, ancak stoklardaki artış OPEC'in hedefine yaklaştı.
YSM DIŞ HABERLER SERVİSİ