Sıfır otoda satışlar azaldı, talep 2. ele yöneldi
Otomotiv satışlarında kan kaybı hızlandı. Geçtiğimiz yılı 965 bin adet satışla kapatan otomotiv sektöründe satışlar kur artışı ve zamlar nedeniyle ocak ayında hız kesmeye başlamıştı.
Nisan ayında yüzde 6.4 gerileyen otomobil ve ticari araç pazarında ilk 4 aylık düşüş ise % 1.09 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında düşüş hızlandı.
Henüz mayıs ayı satışlarına yönelik rakamlar açıklanmadı ancak sektör temsilcileri, kurdaki artışla gelen zamların yanı sıra seçim gündeminin de satışlarda önemli oranda kayba neden olduğunu belirtiyorlar.
Otomotiv sektöründe yüzde 30’a ulaşan kur artışının sadece yüzde 10’unu fiyatlara yansıdı ve kurların kademeli olarak fiyatlara yansımaya devam edeceğini bekliyoruz.
Hurda teşviğinden yararlanmak isteyen vatandaşların “hızlı hareket etmesini” tavsiye ediyorum. Hem araç satıcıları hem de araç alacıları için taşıt kredilerinde 1,59-1,65 bandında olan faizler 1,80-1.89’lara yükseldi faizlerindeki artış sektörü negatif etkilemiştir. Satışların frene basmasının ana nedenlerinden biri faizlerin yükselmesidir.
Otomotive sektöründe kur artışının etkisi diğer sektörlerin üzerinde oluyor. Bunun nedeni fiyat artışının ÖTV ve KDV’yi doğrudan etkilemesidir. Vergi dilimine böyle bir etki yapınca kur artışının fiyata yansıması çok daha şiddetli oluyor.
Bu da piyasayı çok zorluyor. Normal şartlarda bu dönemlerde satışlarımız artıyordu, özellikle bayram öncesi... Ancak bu yıl durum farklı oldu. Ocak ayından bu yana otomobil fiyatlarında segmentine göre yüzde 12 ila yüzde 25 arasındaki zam oranları fiyatlara yansıdı.
Mayıs ayında kurların çok yüksek seviyede seyretmesi ve artış temposunun azalmaması sebebi ile bizim de satışlarımızda bir durağanlık yaşandı.
TL’nin, ABD Doları ve Euro karşısında önemli sayılabilecek değer kaybı yeni araç satış fiyatlarının kısa zaman içinde artışına neden olurken bankaların işletmelere kredi kullandırma iştahını azaltıyor. Bu da para piyasalarında sıkışıklığa, fonlama maliyetlerinin artmasına neden oluyor.
Seçim ekonomisine girdiğimiz şu günlerde, doğal olarak pazar da seçim sonuçlarına göre şekillenecek gibi görünüyor. Daha önceki seçimlerin aksine ben bu seçim sonuçlarının, sonuçlardan bağımsız olarak, pazarı ekonomik olarak önemli bir miktarda etkileyeceğini ve sene sonu adetlerini değiştireceğini düşünüyorum.
Şu an için araç arzı mevcut talebe yetişebiliyor, kurlardaki artış 2.el fiyatlarına tam olarak yansımadı.
Fiyatların kısa vadede mevcut seviyesinin yüzde 10 üzerine çıkacağını tahmin etmek yanlış olmaz.
Sıfırdaki fiyatların yüksek kurların etkisiyle artması sonucu 2.el araç pazarı tüketici gözünde daha avantajlı bir konuma geldi. Dolayısıyla yıl sonunda öngörülerin üstünde bir artış rakamı bekliyoruz.
Kur artışı, erken seçim ve faizlerdeki yükseliş nedeniyle sıfır araç satışları hızlı düştü, 2. el otoya rağbet arttı.
Herkese kolay gelsin