İSTANBUL (YSM) - BES fonlarının yüzde 60'nın farklı kurumlarca yönetilmesine 1 Mart'ta başlandı.
Hazine Müsteşarlığı 20 Haziran 2017 tarihli sektör duyurusu ile toplam portföyün yüzde 40'ından fazlası aynı Portföy Yönetim Şirketi tarafından yönetilemeyeceğine ilişkin düzenleme getirmişti.
Bireysel emeklilik şirketleri yıl sonu varlık büyüklüklerini dikkate alarak 28 Şubat 2018 tarihine kadar çalışacakları yeni portföy yönetim şirketlerini belirleyerek bu tarihten itibaren yeni sisteme uyum sağlamakla yükümlü hale geldi. Bu düzenleme öncesinde portföylerin yüzde 100'ünün tek kurum tarafından yönetilmesi mümkünken ekonomi yetkilileri bu alanda rekabeti getirmeyi amaçladıklarını açıklamışlardı.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verine göre Türkiye'de emeklilik fonları büyüklüğü 2017 dokuz aylık dönem itibariyle 74 milyar TL'ye ulaştı. Aynı dönemde Türkiye'de yönetilen portföy büyüklüğü ise 147 milyar TL civarında oldu.
Emeklilik Gözetim merkezi verilerine göre ise 16 Şubat itibariyle BES'te katılımcı sayısı 6.93 milyon, devlet katkısı dahil fon tutarı ise 79.5 milyar TL, otomatik katılımda ise çalışan sayısı 3.91 milyon, fon tutarı ise 2.15 milyar TL oldu.
YSM EKONOMİ SERVİSİ