Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi
Her yönüyle iyi yetiştirilmiş bir çocuk, güvenli bir gelecektir. Mükemmel bir aile terbiyesi için anne baba ve çocuk arasında, bebeklik yıllarından itibaren kurulacak sağlıklı ve kalıcı bir iletişime ihtiyaç vardır.
Çocuğun ruh ve beden olarak tanınması bu iletişim için son derece önemlidir. Bir çocuk, henüz ilk yaşlardan (hatta bebeklik döneminden) itibaren anne baba tarafından duygusal bakımdan doyuma ulaşacak şekilde ilgi ve sevgiyle yetiştirilirse, ruhen daha sağlıklı ve toplumun sağlam temelini oluşturan mutlu bir birey olacak; kendisini, ailesini ve çevresini mutlu edecektir.
Anne ve baba, çocuğun ilk öğretmenidir. Çocuk, anne ve babasından neyi, nasıl görür ve öğrenirse o şekilde yetişir. Çocuğun eğitiminde anne baba faktörü; çevreden, okuldan, öğretmenden çok ama çok önce gelir. Dolayısıyla çocuğun gelişmesinde ve yetişmesinde anne ve babanın sorumluluğu oldukça büyüktür. Bu nedenle, anne ve babalığın başlı başına özel beceri gerektiren bir meslek, ücret olarak paha biçilemeyen bir iş, üstün bir sanat olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Unutulmamalıdır ki, ancak görev ve sorumluluk bilinciyle hareket ederek iyi örnek olabilen anne ve babalar, ruh ve beden olarak sağlıklı nesilleri yetiştirebilirler.
Çocuğun, doğumdan okul öncesi dönemine kadar ailesiyle birlikte geçirdiği yıllar, bir yönüyle çocuğun ilk öğretmen olan anne-babanın yanında temel eğitimini aldığı dönemlerdir. Anne-babaların sorumluluklarını görev, görevlerini sorumluluk bilinciyle yerine getirmeleri; tutum ve davranışlarıyla çocuğa örnek olabilecek bir hayat yaşamaları bu dönem için son derece önemlidir.
Çocukların öğütten çok iyi örneklere ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın öncelikle anne-babalar tarafından karşılanması gerekmektedir. Tecrübelerim ve gözlemlerimden yararlanmak, ailem ve yakın dostlarımın da yardımlarını almak suretiyle hazırladığım bu yazıyı size sunmaktan büyük bir mutluluk duymaktayım. Makaleyi hazırlarken bu alanda yazılmış eserlerin dil sorununu (pedagojik terimler ve ifadeler), hitap ettiği kesimin belli bir eğitimi almış olması gereği gibi hususları göz önünde bulundurarak açık, anlaşılır, herkesin anlayabileceği bir dil kullanmaya çalışaçağım.
Çocuk eğitimi konusunda şu gerçek hiçbir zaman akıllardan çıkarılmamalı: İçinde yaşadığı toplumun inanç ve ahlakî değerlerinden, gelenek ve göreneklerinden haberdar olan anne babalar; bilgili, ilkeli, kararlı, tutarlı, her yönüyle çocuğunu tanıyabilen anne-babalar, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirirler.
Mutlu ve başarılı çocuklar, sağlıklı bir toplumun bireyleridir ve maddî ve manevî bakımdan güçlü bir milletin temelini oluştururlar.
“Çocuklarınızı edep ve sevgiden mahrum bırakmayınız.” kutlu sözünün, çocuğun yetiştirilmesi sürecinde anne babalar için önemli bir ışık, bir yol haritası olduğu da asla unutulmamalıdır.
Bundan dolayı çocuklarımızın utanma duygusunu kendi özgüvenlerini yitirme durumuyla özdeşleştirmemek gerekir, bilhassa özgüvenlerini, kişilik ve kimlik gelişimlerini sağlamaları için gerekli yardımlarda bulunulması gerekir.
Anne ve babaların, görev ve sorumluluklarının bilincinde olan mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmesi temennisiyle...