Dersi Derste Öğrenebilirsiniz!
Öğrenmek, başlı başına bir süreç… Bilgi, sembol gibi tanımlamalar zihnimize giren yeni kavramlar… Öğrenmek için bilgi girişi, deneyim, yaşanmışlık önemli. Girilen bilgilerin zihnimize yerleşmesi için de bilgilerin kullanılabilir olması ve tekrar edilmesi şart!
Derste öğrenilen bilgiler için de aynı şey geçerli. Ders derste öğrenilir; dinlenirse, dikkat edilirse, verilen bilgi öğrencinin ilgi alanına girmişse, motive edilmişse… Ama öğrenilen bu yeni bilgilerin kalıcılığı için öğrenilenlerin tekrar edilmesi şart!
Zihin kapasitesi yüksek, algısı güçlü çocuklar; dersteki konsantrasyonlarının da durumuna göre -tabi öğreticinin de öğretebilme/aktarabilme yeteneğini de göz ardı etmemek gerekir- dersi derste öğrenirler. Bunun dışında aslında tüm öğrenciler için az önce belirttiğim şartlar yerinde ise aynı şeyler geçerlidir.
Ama bu bilgileri tekrar edebilmiş, yaşayabilmiş öğrenci, öğrenme kapasitesini ve bilgisini kalıcı hale getirmeyi de başarabilmiş öğrencidir. Kısaca bilgi, bir noktadan sonra unutulmaya mahkumdur. Unutmanın panzehiri ise tekrardır.
Algı kapasiteleri ve zihin yetenekleri yüksek olan öğrencilerin pek çoğu dersi derste dinleyerek öğrenmelerini gerçekleştirir ve bunun farkına vardığı noktadan itibaren de “Ben okulda nasılsa iyi öğreniyorum” diyerek “tekrar etme” alışkanlığını gerçekleştirmemektedirler.
Bu, onları ilköğretimin ilk yıllarında-ilk dört beş sene- başarılı kılmaya yetmektedir. Yalnız bilgi yükü arttıkça ve öğrenme stratejileri geliştikçe tekrar etmeye ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmaktadır. Bu durum gerçekleşince böyle bir alışkanlığı olmayan öğrenciler için durum zorlaşmaktadır.
“Dersi derste öğrenmek” öğrenmenin en kolay yoludur. Tekrarı olmadığı için ders önemlidir.
Dikkat Edeceğiniz Noktalar...
- Öğretmene konu ile ilgili soru sorun.
- Anlatılanları derste öğrenemediğiniz zaman dersten sonra öğretmeninizden veya bir arkadaşınızdan öğrenmeye çalışın.
- O gün derste öğreneceğiniz konuları okuyarak gelin. Konuyla ilgili temel kavramları tanıyın.
- Dersten önce konuları okurken, cevaplandırılmasını isteyeceğiniz soruların neler olabileceğini düşünün. Soru cevap şeklinde dinlemek ve okumanın daha iyi bir öğrenme sağladığı araştırmalarla ispatlanmıştır.
- Not tutun. Böylece ders boyun uyanık kalır, dikkatinizi derse yoğunlaştırır, aktif olarak derse katılır sonuçların geri bildirimini alırsınız. Her şeyi hafızamızda tutmayız ama yazılı bilgiler unutulmaz.
- Not kağıdına küçük küçük sıkıştırarak not tutmayın.
- Notlarınızı deftere kaydedin. Kağıtların kaybolma karışma olasılığı olabilir.
- Sayfanın altında, üstünde ve yanlarda boşluklar bırakın. Zamanla ekleyeceğiniz bilgileri buraya ilave edebilirsiniz.
- Her yeni fikri bir satıra yazın.
- Tuttuğunuz notlarda önemli bölümleri farklı renkte bir kalemle vurgulayın, altını çizin, önemli yazın, daire içine alın, ana başlık, alt başlıklar kullanın.
- Anlatılanları kaçırırsanız çizgi veya bir nokta koyarak kaldığınız yerden devam edin, daha sonra tamamlayın. Not tutarken anlayabileceğiniz dilden kısaltmalar yapın. Bu size zaman kazandırır.
- Devam başarının en temel şartıdır. Bir sat bile devamsızlık yapmamaya özen gösterin.
- Öğretmen anlatırken daha sonra ne söyleyebileceğini önceden tahmin etmeye çalışın. Dersleri dinlerken ayrıntılarla konunun bütünlüğü arasındaki ilişkileri görmeye çalışınız. Böylece konudan kopmadan zihninizi konu etrafında yoğunlaştırarak dersi daha iyi anlarsınız. Bunun için kendinize şu soruları sorabilirsiniz.
- Burada temel fikir nedir?
- Yeni bir fikir mi?
- Öğretmen bu örneği niçin veriyor?
- Anlatılanlar neyi ortaya koyuyor?
- Öğretmen ders anlatırken genelde “bu sınav sorusudur” demez. Ancak konunun önemli olan önemli olan noktalarını anlatırken belli kelimeler kullanarak mimiklerle veya sesin tonundan farklılıklar meydana getirerek, anlamlı işaretler verir. Bu işaretler şu kelimeler olabilir. Önemli, can alıcı, burada esas fikir, başlıca, şunu unutmayın ki, buna dikkat edin...
- Öğretmenler ana fikirleri destekleyen kanıtlar için şu kelimeleri kullanabilir. Örneğin, bunun tersine, aynı zamanda benzer şekilde, buna ek olarak, bunun sebepleri...
- Özet yaparken de; çoğunlukla sonuç olarak, ön sebeple, böylece, özetle...
- Düzenli olarak ders çalışma ihmal edilmemelidir.
- Öğrenme işleminde kendinizi aktif tutmalısınız. Öğrendiğiniz şeyleri başkalarına anlatmalısınız. Onlarla tartışmalısınız. Tartışmaları tekrar değerlendirmeyi ihmal etmeyin.
- Zaman insanın sahip olduğu en değerli, çoğaltılamayan ancak tasarruf edilebilen tek sermayesidir. Öğrenme işinde kullanacağınız zamanı organize edip kullanmalısınız.
Yani ders derste öğrenilir; kesinlikle doğru. Ama yeterliliği için öğrenilen bilginin tekrarı, kullanılması çok önemlidir. En iyi öğrenme, beş duyunun kullanılarak yapıldığı öğrenme şeklidir. Duyarak, tadarak, görerek, koklayarak ve dokunarak…
İyi dersler dilerim...