TÜİK temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. Temmuz ayında enflasyon aylık bazda 3,23 yıllık bazda 61,78 arttı. Ekonomistler, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,51 artmasını bekliyordu. ENAG'ın verilerine göre temmuz ayında enflasyon yüzde 5,91 arttı, yıllık enflasyon yüzde 100,88 oldu.

TÜİK temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon verilerini duyurdu.

Enflasyon Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,78 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti.

Enflasyon verileri hem kiracıları hem de ev sahiplerini de yakından ilgilendiriyor. Temmuz ayı TÜFE verileriyle birlikte kira artış oranları da belli oldu. Kira zam tavanı 12 aylık enflasyon ortalamasına göre yüzde 65,93 olarak açıklandı.

Ekonomistler, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,51 olmasını bekliyordu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 62,23'e ineceği öngörülüyordu.

Haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 arttı. Böylelikle memur ve emekli temmuz zammı için belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı da belli olmuştu.

ENAG enflasyon verileri

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre, tüketici fiyatları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 5,91 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 100,88 oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,50 ile eğitim oldu.

Aylık en yüksek artış konutta gerçekleşti

Ana harcama grupları itibarıyla temmuz ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde 2,58 düşüşle giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 8,08 ile konut oldu.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER