İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Alman ekonomisine ilişkin 2024’ü kapsayan öncü büyüme verilerini açıkladı.
Buna göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralırken, 2024 yılının tamamında ise bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Böylece dünyanın 3. ekonomisi olan Almanya ekonomisinde 2023’teki yüzde 0,3'lük düşüşün ardından 2024’te de daralma görüldü.
Alman ekonomisi, en son 2002-2003 döneminde iki yıl art arda küçülmüştü.
Piyasalarda Avrupa'nın en büyük ekonomisinin geçen yıl yüzde 0,2 küçülmesi bekleniyordu.
Destatis Başkanı Ruth Brand, basın toplantısında, “Konjonktürel ve yapısal baskılar 2024'te daha iyi bir ekonomik kalkınmaya engel oldu. Bunlar arasında önemli satış pazarlarında Alman ihracat endüstrisi için artan rekabet, yüksek enerji maliyetleri, hala yüksek düzeyde olan faiz oranı seviyesi ve aynı zamanda belirsiz ekonomik beklentiler yer alıyor. Bu çerçevede, Alman ekonomisi 2024’te bir kez daha daraldı.” ifadelerini kullandı.
Ülke, 2025'in ilk çeyreğinde de daralırsa teknik resesyona girecek
Bu arada geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 küçülen Almanya ekonomisi, 2025'in ilk çeyreğinde de daralması halinde, iki çeyrek art arda daralma olarak tanımlanan teknik resesyona girecek.
2023'te alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre ekonomisi yüzde 0,3 daralan Almanya, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuştu.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bel kemiğini oluşturan şirketler, artan enerji fiyatları ve ihracata bağımlı Almanya ekonomisinde özel bir sorun olan dış talepteki düşüşe bağlı sert makroekonomik rüzgarlarla mücadele etmekte zorlanırken, Çinli şirketlerin oluşturduğu ağır rekabet ile de karşı karşıya bulunuyor.
İnşaat sektörü gibi otomotiv, makine mühendisliği ve kimya endüstrileri gibi önemli sektörler de düşük taleple mücadele ederken, Almanya’nın ihracatı 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,8 geriledi. Özel tüketim harcamaları sadece yüzde 0,3 arttı.
Diğer ülkelere göre pahalı enerji ve aşırı bürokrasi Almanya'yı bir sanayi ülkesi olarak zorlarken, Almanlar da belirsizlik nedeniyle paralarını harcamıyor. Ülkede eski olan altyapının yenilenmesi gerekiyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı, Almanya ekonomi gündemine bütçe anlaşmazlıklarına kadar uzanan siyasi belirsizlikler de eklerken, 23 Şubat’ta yapılacak erken seçim ve gelecekteki ekonomi politikası çerçevesinin belirsiz olması birçok şirketin yatırım yapmaktan çekinmesine neden oluyor.
Ayrıca geçen yılki durgun ekonomi, ülkede kamu maliyesini de olumsuz etkiledi. Alman hükümeti 2024 yılında daha yüksek yeni borç kaydetti. Almanya'da federal hükümet, eyaletler ve belediyeleri kapsayan bütçe açığı, Ocak-Eylül 2024'te artan harcamalar ve yüksek faizlerin etkisiyle yaklaşık 108 milyar euroya çıktı.
2025'te kayda değer bir toparlanma beklenmiyor
Alman ekonomisinin zayıflığının kronik hale geldiğini belirten ekonomistler, bu yılda Alman ekonomisinin toparlanmasını beklemiyor.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 13 Aralık’ta ticarette korumacılıktan kaynaklanan tehditler, jeopolitik çatışmalar ve yapısal değişim nedeniyle bu yıl için takvim etkisinden arındırılmış GSYH büyüme tahminini yüzde 1,1’den yüzde 0,2’ye indirmişti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de Alman ekonomisinin 2025’te diğer tüm sanayileşmiş ülkelerden daha yavaş büyümesini bekliyor.
Alman hükümetinin ekonomiye ilişkin son raporunda ise "Almanya'da kayda değer bir ekonomik toparlanma ancak gelecekteki ekonomik, finansal ve jeopolitik çerçeve koşullarına ilişkin net bir görünüm ortaya çıktığında başlayabilir." denildi.
YSM HABER MERKEZİ