İSTANBUL (YSM) - Fransız PSA ve Russian Railways’in ortak şirketi GEFCO Lojistik, Türkiye’de yatırımlarını artırıyor. Dünya Başkanı Luc Nadal, “Türkiye’deki krizin farkındayız. Ama Türkiye’ye güveniyoruz. Krizi fırsata çevirerek yeni yatırımlara odaklandık” dedi.
GEFCO Grubu, 69 yıldır faaliyet gösterdiği sektörde 10’dan fazla sanayi sektöründe akıllı ve esnek tedarik zinciri çözümleri tasarlıyor ve uyguluyor. GEFCO Grubu bugün otomotiv lojistiğinde Avrupa lideri olmanın yanı sıra, multimodal tedarik zinciri çözümlerinde en iyi 10 global ortak arasında. 47 ülkede faaliyet gösteren Grup, toplam 13 bin çalışanıyla 300’den fazla noktayı içeren bir ulaşım ağına hizmet veriyor. Grubun 2017 cirosu 4.4 milyar euro.
Ortadoğu’yu Türkiye’den yönetiyor
Türkiye’deki ilk ofisini 2002 yılında açan GEFCO, PSA bünyesindeki Peugeot’nun bitmiş araç lojistiği faaliyetlerini üstlenerek Türkiye pazarına girdi. O tarihten bu yana Türkiye’deki büyümesini sürdüren GEFCO, 10 çalışanla çıktığı yola 254 çalışanıyla devam ediyor. Çeşitli sektörlere entegre hizmet ve müşterilerinin ihtiyaçlarına özel çözümler sunan GEFCO Türkiye bugün, bin 386 müşterisine kara, deniz, hava, depolama ve gümrük gibi hizmetler sunuyor. 2017’de Türkiye’de 360 bin adet otomobil ile otomotiv pazarının yüzde 21’ini taşıdı. 22 bin adet tam ve parsiyel sevkiyata ek olarak 150 bin parça yükleme gerçekleştirdi. Şirket Türkiye’den aynı zamanda Ortadoğu’yu da yönetiyor.
Freight forwarding şirketleri ilgi odağı
Grup bu yıl Türkiye’de 15 yılını kutluyor. Bu vesile ile İstanbul’a gelen GEFCO Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Luc Nadal, dün düzenlenen basın toplantısında şirketin yeni hedef ve yatırım planlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Yakın geçmişte 13 yeni ülkeye açıldıklarını ifade eden Nadal, “Organik büyümemiz sürüyor. Son olarak Sırbistan ve Yunanistan’da ofis açtık” dedi. İnorganik büyümeye yönelik de planları olduğunu açıklayan Nadal, “İşlerimiz iyi gidiyor. Hiçbir borcumuz yok. Bu da bize yatırım yapma fırsatı sunuyor. Yeni şirket satın almalar yapıyoruz. Şirket satınalma için yaklaşık yarım milyar dolarlık bütçe ayırdık” diye konuştu.
Özellikle Freight Forwarding şirketleri ile ilgilendiklerini söyleyen Nadal, iyi bir fırsat görmeleri durumunda Türkiye’de de bir satın alma yapabileceklerini söyledi. Start-Up’lara da yatırım yapma planları olduğunu belirten Nadal, bu alanda Türkiye’deki girişimlere de yatırım yapabileceklerini anlattı. Nadal ayrıca, 2019’da Bursa’da büyük bir depo yatırımı planladıklarını açıkladı. Türkiye’deki krizin farkında olduklarını, krizin etkilerinin yıl sonunda ve 2019’da daha fazla hissedileceğini dile getiren Nadal, “Ekonomik olarak zor bir döneme gireceğiz. Yıl sonunda ve 2019’da kuvvetli fırtına ve rüzgarlar olacak. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye’ye güveniyoruz. Kriz elbette bizim sektörümüzü de etkileyecek. Ancak, diğer yandan da fırsatlar sunuyor. Biz bu fırsatı değerlendireceğiz. Yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Arjantin’de de benzer durumlar yaşanıyor. Para değeri düştü. Biz GEFCO olarak orada da faaliyet gösteriyoruz. Dolayısıyla bu tür krizlere alışığız” dedi.
Türkiye’den yeni pazarlara da açılan şirket, özellikle Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetlere odaklandı. Nadal, GEFCO Türkiye olarak Suudi Arabistan’da bir şirket kurmak için araştırma yaptıklarını söyledi.
“Jeopolitik sebeplerden ötürü iş dünyası riske sokulmamalı”
Nadal, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bir şirket olarak hükümetten beklentilerini şöyle özetledi: “Ortaklarımızdan biri Rus. Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Hükümetten beklentimiz jeopolitik sebeplerden ötürü iş dünyasının riske sokulmaması. Hükümetler iş dünyası konusunda zihinlerini açık tutmalı, tepkisel hamleden kaçınmalı."
Türkiye’den yönetici ihraç ediyor
Şirketin Türkiye’deki 15 yılını değerlendiren GEFCO Türkiye Genel Müdürü Denis Renard, şunları söyledi: “Türkiye çok önemli bir büyüme potansiyeline sahip. 2018’in ilk yarısında, özellikle karayolu ve depolama alanlarında beklentimizin de üzerinde bir başarı elde ettik. Yönetimini Türkiye’den yaptığımız Ortadoğu pazarında da önemli ilerlemeler kaydediyoruz. Sadece otomotiv lojistiği değil, tekstil, ilaç, hızlı tüketim ve inşaat gibi sektörlerde de güçlü bir konuma geldik. Uzmanlığımızı bu zorlu sektörlerin sadece yerel lojistik ihtiyaçları için değil, aynı zamanda uluslararası büyümelerine destek olmak için de kullanıyoruz. Türkiye’den yönetici ihracatı yapıyoruz. Türkiye’deki çalışanlarımızı dünyanın diğer ülkelerindeki GEFCO ofislerine transfer ediyoruz.”
YSM HABER MERKEZİ