İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - ABD ve Çin arasındaki çekişme sadece tarifeler sınırlı değil. ABD ile Çin arasındaki teknoloji yarışında çekişmenin en şiddetli yaşandığı alanlardan başında çip sektörü geliyor.
Çip konusunda en değerli şirketlere ABD sahipken, Çin çip ve yarı iletken üretiminde kullanılan ham maddelerin büyük çoğunluğuna sahip konumuyla dikkat çekiyor.
Yapay zekadan savunma sanayine kadar çip kullanımı öne çıkıyor
Yapay zekadan savunma sanayisine, finansal sistemlerden ulaştırmaya kadar pek çok alanda kullanılan çipler, aynı zamanda devletlerin önemli rekabet alanlarından birini oluşturuyor.
Bu kapsamda Çin ve ABD arasında yarı iletkenler ve çipler konusunda tüm dünyayı etkileyen sert bir rekabet yaşanıyor.
TSMC'den ABD'ye dev çip yatırımı
ABD çip konusunda en somut adımını 2022'de ülkede Kongre'den geçen "Çip ve Bilim Yasası" ile atarken, yasanın en büyük amaçlarından biri yarı iletken üretimini ABD'ye geri getirmeyi amaçlaması oldu.
Yasa kapsamında yarı iletken üretim tesislerinin kurulması veya mevcutların genişletilmesi için yaklaşık 52,7 milyar dolar doğrudan finansman, kredi ve kredi garantisi desteği sağlanırken birçok şirket de süreç içinde ABD'de yatırım kararını duyurdu.
Bu kapsamda yatırım kararı alan şirketlerden biri Tayvanlı TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oldu.
Arizona'da birden fazla ileri teknoloji üretim tesisi kurmak için 100 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını açıklayan şirket, projeyi hayata geçirdiği takdirde ABD tarihindeki en büyük yabancı yatırımlardan birini yapmış olacak.
Yatırım kapsamında TSMC, 2nm sınıfı ve daha gelişmiş çiplerinin yüzde 30’unu Amerika Birleşik Devletleri’nde üretmeyi planlıyor.
TSMC'yi Intel ve Samsung gibi büyük şirketlerden gelen milyar dolarlık yatırımlar takip ediyor.
YSM HABER MERKEZİ