İSTANBUL - NURULLAH SARI (YSM) -İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, sektörlerinin Ar- Ge, inovasyonda, markalaşma, tasarım gibi kavramların Türkiye'ye yerleşmesinde öncü rol üstlendiklerini söyledi. Öksüz, bu öncü rolü Sanayi 4.0'da da üstlenmeleri gerektiğini anlatarak, Türkiye'ye yeni ufuklar kazandırmaya, yeni hedefl er belirlemeye devam etmeleri gerektiğini ifade etti.
DÜNYA Gazetesi ve Nrw.invest işbirliğiyle düzenlenen "15. Dünya Gazetesi Türk Dış Yatırımları Paneli" dün düzenlendi. "4. Sanayi Devriminin Almanya Pazarında Başarılı Olmak İsteyen Türk Tekstil İhracatçılarına Etkileri" konulu panelin açılışında konuşan İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, 60 yıl önce Almanya'ya göç eden Türklerle birlikte Almanya'yla stratejik ilişkilerin derinleştiğini kaydetti.
Almanya en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz pazar
Türkiye ve Almanya’nın stratejik işbirliğinin her alanda güçlendiğini belirten Öksüz, "Almanya, toplam ihracatımızdan aldığı yüzde 10 pay ile en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz pazar. Türkiye olarak Almanya’ya genel ihracatımız yılın ilk sekiz ayında, yüzde 9,1 oranında artarak yaklaşık 10.5 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Aynı dönemde tekstil ve hazır giyim sektörlerimizden Almanya’ya ihracatı da yüzde 2,8 oranında artarak 2.5 milyar dolar değerinde gerçekleşti" ifadesini kullandı.
2018 yılının Ocak – Ağustos döneminde Almanya’nın Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim ihracatındaki payının yüzde 14 olduğunu kaydeden Ahmet Öksüz, . "Üstelik Almanya’nın 2018 yılının ilk yarısında tekstil ve hazır giyim ithalatı yüzde 8 azalmışken Türkiye’nin Almanya’ya ihracatını arttırıyor olması ayrıca önemli bir veri" şeklinde konuştu.
Almanya’ya katma değer de ihraç ettiklerini belirten Öksüz, Almanya’nın Çin ve Bangladeş’ten sonra en büyük tekstil ve hazır giyim tedarikçisi olduklarını söyledi. Almanya'nın yılın ilk yarısında tekstil ve hazır giyim ithalatında kilogram başı birim fiyatı 11.4 euro olduğunu dile getiren Öksüz, "Almanya'nın Çin’den ithalatında kilogram başı birim fiyatın 9.7 euro, Bangladeş'ten ithalatında kilogram başı birim fiyatı 12.8 euro, Türkiye’den ise tekstil ve hazır giyim ithalatında kilogram başı birim fiyatı tam 14 euro" dedi.
"Dış ticareti teknolojik ürünlerle artıracağız"
Endüstri 4.0'daki amaçlarının rekabetçilikte üstünlüklerini koruyarak, dış ticareti teknolojik gücü yüksek ürünlerle artırmak olduğunu vurgulayan İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, şöyle devam etti: "Almanya ortalamasının çok daha ötesinde bir birim fiyatla tekstil ve hazır giyim ürünü tedarik etmek sektörlerimiz açısından gurur verici. Ancak bu başarı bununla sınırlı kalmamalı. Ar-Ge’den inovasyona, tasarımdan markalaşmaya Türkiye’ye ufuk açan bütün kavramların yerleşmesinde sektörlerimiz öncü rol üstlendi. Bu kapsamda aynı rolü Sanayi 4.0’da da üstlenmeli ve ülkemize yeni ufuklar kazandırmaya, yeni hedefler belirlemeye devam etmeliyiz."
YSM HABER MERKEZİ
Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2018, 14:43