İSTANBUL-NURULLAH SARI / MÜBERRA SARI(YSM) - Avrupa’da İslami bankacılık ve finansın öncü isimlerinden biri olarak bilinen Alman ekonomist Michael Gassner, şimdiye kadar İslami kripto para birimlerinden başarı hikayesi çıkmadığını belirterek, “25 İslami kripto para biriminden sadece 5’i ayakta kaldı.” dedi.
Gassner, yaptığı açıklmalardan derlediğimiz biliglere göre, “İslam, Para ve Refah” adındaki yeni kitabında ele aldığı İslam ve kripto para ilişkisine dair değerlendirmelerde bulundu.
Bitcoin’in son yıllarda kullanımının arttığını ve blok zinciri teknolojisinin, kripto paraya eğilimi yükselttiğini belirten Gassner, “Blok zinciri teknolojisi, sanal parayı merkezilikten çıkardığı için büyük bir icat olarak görüldü. Artık bu paraların muhasebesini tek bir kişi veya merci yapmıyor, kabiliyeti olan herkes muhasebe işine katılabiliyor.” ifadesini kullandı.
Gassner, fiyattaki sık değişkenlik nedeniyle Bitcoin ve diğer popüler kripto paraların güvenilirliğinin tartışıldığına işaret ederek, şunları söyledi:
“Bitcoin, günümüzde çok karlı bir yatırım olarak görülse de şu an uyuşturucu kaçakçıları bile sattıkları malın değerini Bitcoin’e göre belirlemiyor. Sonuç olarak bu, işlevsiz bir para birimi. Bitcoin’i bir kişiye taksitle araba satmak için kullanamıyoruz. Çünkü taksitle belirlenen miktarın değerinin ileride ne olacağını bilmiyoruz. Bu yüzden Türkiye, Mısır ve Endonezya başta olmak üzere bazı alimler, kıymetli eşya tarafından desteklenmeyen sanal parayı caiz olarak görmüyor.”
Müslümanlar için ortak kripto para, uygulanabilir değil
Müslüman kuruluşların genellikle altın veya gümüş gibi kıymetli eşyalar tarafından desteklenen kripto paralara fetva verdiğini dile getiren Gassner, “İlk İslami dijital para olan e-Dinar, birim karşılığını 85 gram altına sabitliyor. Yani parasını çekmek isteyenin, parasının gram karşılığındaki altın değerini de geri alabilmesi öngörülüyor. Fakat geri alma konusunda da parayı piyasaya süren şirketin güvenilirliği konusu devreye giriyor.” ifadesini kullandı.
Gassner, İslam ülkelerinin ortak bir kripto para birimi kullanmasının Müslümanlar için bir dönüm noktası olup olmayacağına dair çok soru aldığını aktardı. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortak para birimi avroyu örnek veren Gassner, şöyle devam etti:
“Müslüman dünya için ortak kripto para birimi üretmek zor bir konu. Müslüman ülkelerin hepsi ekonomik olarak farklı konumda olduğu için ortak bir para birimi kurmaya dair fikirler hayata geçemedi. Çünkü para biriminin değeri arttıkça, ekonomisi düşük olan ülkeler daha çok borçlanacak. Bu yüzden ortak kripto parayı da uygulanabilir bulmuyorum.”
Gassner, İslami dijital paraların şimdiye kadar piyasada başarı örneği sergileyemediğini vurgulayarak, “Yaptığım araştırmalarda şimdiye kadar 25 İslami dijital para buldum. Şu an bu 25 İslami kripto para biriminden sadece 5’i ayakta kaldı. Diğerleriyse hile ve usulsüzlük gibi nedenlerden iflas etti.” diye konuştu.
Kripto para dolandırıcılığından 7,8 milyar dolar para kaybedildi
ABD merkezli Chainanalysis firmasının araştırmasına göre, şimdiye kadar dünyada kripto para dolandırıcılığından kaybedilen para miktarının 7,8 milyar doları bulduğunu belirten Gassner, “Dolandırıcılık vakaları nedeniyle Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto paradaki güvensizliğe dair 2017’de halkı uyarıcı açıklamalar yaptı.” dedi.
Gassner, kripto paranın Müslüman dünya için faydaları da olabileceğinin altını çizerek, “İslami kripto paralar, devletler tarafından piyasaya sürüldüğünde finansal katılımcılığa katkı sağlayabilir, merkez bankalarına negatif faiz oranı uygulama gibi müdahale imkanları da verir. Fakat paranın yönetimine dair etik davranılması şarttır.” değerlendirmesinde bulundu.
Kripto paraya yatırımları, kişinin çocuğunu başka birine emanet etmesi gibi gördüğünü belirten Gassner, “Çocuğumuzu birine emanet etmek helal midir? Evet ama emanet edeceğimiz kişilerin itibarı ve güvenilirliğini kontrol ederiz. Aynı şeyi varlığımız için de yapmalıyız.” ifadesini kullandı.
Gassner, kripto paraya yatırım yapmak isteyenlere, “emanet ettiği varlıktan sorumlu olabilecek şeffaf yerleri tercih etme” tavsiyesinde bulundu.
Almanca konuşulan ülkelerde İslami Bankacılığın hem teoride ,hem de uygulamada öncülerinden biri olan Michael Gassner, kaleme aldığı "İslam, Geld Und Wohlstand/ İslam, para ve refah" adlı kitabında etik yatırım, borcun mantıklı şekilde ele alınması veya paranın gerçekte ne olduğu sorusu gibi temel finansa özgü konuları yatırımcının bakış açısından ele aldı.
MİCHAEL GASSNER KİMDİR?
Almanya'da doğdu.
Gençlik yıllarında müslümanlığı seçti.
Hayatını müslümanlığın emrettiği gibi yaşamaya başladı.
Kur'an-ı Kerim'i anlayarak okumak ve yaşamında uygulayabilmek için çok iyi derecede Arapça yazmayı, okumayı ve konuşmayı öğrendi.
Yazar bu sebeple Kitabı için anlayarak ve sağlıklı bir platform üzerinde araştırmalarını gerçekleştirdi.
Bir Türk hanımefendisiyle evlendi bir çocukları var.
Oğlu JAQUB'un adını da İslam'a uygun olarak özenle Seçen GASSNER
Başarılı bir ekonomist ve yönetici.
MİCHAEL GASSNER; Cenevre'de yaşıyor ve çalışıyor. Tam zamanlı olarak bir İsviçre özel bankasında İslami Finans Başkanı olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda Saraybosna'daki Bosna Bank International'ın Şeriat Kurulu üyesidir. Bir bankada eğitim gördükten sonra finans, pazarlama ve ekonomi tarihi odaklı ekonomi (Diplom-Kaufmann) okudu. Yarıyılını yurt dışında Arapça öğrenmek için Şam'da geçirdi. Kariyerine yeni ekonomide başladıktan sonra İslami finans odaklı bir danışman olarak çalıştı. Bank AlJazira'da İslami ürün geliştirmeden sorumlu olduğu Cidde'den İsviçre'ye göç etti.
Eğitimine yardım ettiği kişiler ve hayatlarına yardımlarıyla dokunduğu aileler olduğu bilinir.
MİCHAEL GASSNER; Almanca konuşulan Ülkelerde İslamî Bankacılığın hem teoride ,hem de uygulamada öncülerinden biridir.
Özellikle Müslümanlar için bilgilendirici bir genel bakış ve finans konusunda değerli bir rehberdir.
İslam Dostu Bankacılığı tanımak isteyen herkes için temel bir eserdir.
Şimdi GASSNER bakış açısını değiştiriyor ve etik yatırım, borcun mantıklı şekilde ele alınması veya paranın gerçekte ne olduğu sorusu gibi temel finansa özgü konuları yatırımcının bakış açısından ele alıyor.
İSLAM,PARA ve REFAH kitabında yazar
-Faiz yasağı neden mantıklı?
-Borç zenginleri ve fakirleri nasıl etkiler?
-Bir Müslüman borçla nasıl başa çıkar?
-Zenginliğe olumlu mu yoksa olumsuz mu bakılıyor?
YSM HABER MERKEZİ
Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2022, 19:08