Uzun yola çıkacak elektrikli araç kullanıcılarına 7 öneri

Ramazan Bayramı tatilinde binlerce elektrikli araç uzun yola çıkacak. Türkiye’de ortalama her 7 elektrikli araca 1 şarj soketi düşüyor ancak kullanıcıların zor durumda kalmamaları için önceden plan yapmasında fayda var. İşte uzmanlardan uzun yola çıkacak elektrikli araç kullanıcılarına 7 öneri…

Uzun yola çıkacak elektrikli araç kullanıcılarına 7 öneri

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Türkiye'de elektrikli araç kullanımı ülkenin "2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi"yle uyumlu olurken elektrikli araç sektöründe kısa sürede ciddi bir gelişim ve değişim yaşandı.

Avrupa Birliği'nin her 10 araca 1 soket önerisi bulunurken Türkiye'de ortalama her 7 elektrikli araca 1 şarj soketi düşüyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun "Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri"nden derlediğimiz bilgilere göre, şubat itibarıyla Türkiye genelinde yavaş (AC) şarj soket sayısı 16 bin 533 ve hızlı (DC) şarj soket sayısı 11 bin 546 olmak üzere toplam 28 bin 79 şarj soketi bulunuyor.

Şubat 2024'te 185 bin 513 olan elektrikli araç sayısı geçen ay itibarıyla 207 bin 989'a ulaştı.

 

Ayrıca, şarj istasyonlarının toplam kurulu gücü ise şubatta önceki aya göre yüzde 8,4 artışla 1966 megavat oldu.

Türkiye'de 2030'da elektrikli araç sayısının 1 milyon 300 bin, şarj soketi sayısının ise 142 bin olacağı tahmin ediliyor. 2035'te ise elektrikli araç sayısının 3 milyon 300 bin, şarj soketi sayısının ise 273 bin seviyesine yükseleceği öngörülüyor.

KESİNTİSİZ SÜRÜŞ İÇİN DOĞRU BATARYA YÖNETİMİ ÖNEMLİ

Peki Ramazan tatilinde uzun yola çıkacak elektrikli araç kullanıcıları sorun yaşamak için nelere dikkat etmeli? 

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, elektrikli araç kullanıcılarının da içten yanmalı motorlu araç sahipleri gibi ilk etapta araçlarının teknik kontrollerini yapmaları gerektiğini söyledi. Voltrun Enerji Genel Müdürü Veysel Yurdagel de Ramazan Bayramı tatili süresince uzun yola çıkacakların planlamalarını iyi yapması gerektiğine dikkat çekti. 

 

İşte uzmanların önerileri: 

  1. Yola çıkmadan önce doğru lastik seçimi, ilk yardım çantası, yedek şarj kablosu ve aracın şarjının tam dolu olması gibi unsurlara dikkat edin.
  2. Özellikle daha önce uzun yol deneyiminiz yoksa seyahatten önce rota planlaması yapın. Çıkış noktasından varış noktasına kadarki mesafeyi göz önünde bulundurun ve rota üzerindeki hızlı şarj noktalarını listeleyin.
  3. Planladığınız her şarj noktasına en az yüzde 20 şarj seviyesiyle ulaşın. Olası aksaklıklara karşı bu noktalara yakın konumda bulunan ikinci bir şarj istasyonunu da alternatif olarak planlamaya dahil edin.
  4. Trafikte ve şarj istasyonlarında yoğunluk olabilir. Kısa süreli ve sık şarj edin. Şarj seviyesinin yüzde 100 olmasını beklemeden, yüzde 75 seviyesine ulaşıldığında aracı şarjdan alarak bir sonraki istasyona geçin. Her şarj noktasına mümkün olduğunca yüzde 30 ila 70 arasında bir batarya seviyesinde ulaşın. 
  5. Alternatif şarj planı yapın. Gerekirse ana yoldan çıkarak şehir merkezlerindeki AVM'lerde bulunan istasyonları da planlamaya dahil edin.
  6. Güncel şarj ağı haritası ve mobil uygulamalar kullanın. Güzergahınızdaki şarj istasyonlarının kullanım durumunu kontrol edin.
  7. İstanbul-Ankara, İstanbul-Antalya ve Ege-Akdeniz güzergahlarında yoğunluk yaşanabilir. Güncel şarj ağı haritası ve mobil uygulamalar aracılığıyla alternatif rotaları da planlamaya dahil edin.

YSM HABER MERKEZİ 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER