"Trafikte primler yılsonu ‘tavan’ öncesine döner"

Zorunlu trafik sigortasındaki tavan fiyatı ‘hayatın gerçeği’ olarak yorumlayan Generali Sigorta Üst Yöneticisi Maurizio Pescarini, yılsonuna doğru bu pazarın normalleşmeye başlayacağını düşünüyor.

"Trafikte primler yılsonu ‘tavan’ öncesine döner"

İSTANBUL (YSM) - Zorunlu trafik sigortasında “tavan fiyat” uygulaması ilk yılını doldurdu. Konuyla ilgili zarar tartışmaları ve yeni arayışlar çok yönlü olarak devam ediyor. Hem bu konuyu hem sektörle ilgili güncel gelişmeleri Generali Sigorta Üst Yöneticisi (CEO) Maurizio Pescarini ile konuştuk.

“Tavan fiyatın en önemli nedeni 2015 ve 2016 yıllarındaki fiyat artışlarına tepkiydi. Ancak unutulmamalı ki 2013 ve 2014 yılında hasar çok yüksekti” vurgusu yapan Pescarini şöyle devam etti: “Zorunlu trafik sigortasında mevcut durumun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Ancak tahminlerimize göre trafik sigortasında uygulanan tavan primler, 2018 sonunda 2017 yılı Mart ayı seviyesine; tavan öncesi fiyatlara gelecek. Bu yılsonuna doğru pazarın normalleşmeye başlayacağını düşünüyorum. Böylece kendi içinde yavaş yavaş ‘serbest tarifeye’ gidiş olacak. Biliyorsunuz, 2018 başında olduğu gibi yılın ortasında da primlerde bir seferde yüzde 5’lik bir artış daha yapılması bekleniyor.” Pescarini, tavan fiyat ve ‘havuz’ uygulaması varken serbest piyasanın nasıl olacağıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi: “Hayatın gerçeği bu. Olana bakıyorum ve tavan fiyat içinde normalleşme olacak diyorum.”

Türkiye’deki düşük sigortalılık oranlarıyla ilgili yorum yapan ve sigorta sektörünün de temel amacını oluşturan korumanın ciddi bir konu olduğunu vurgulayan Pescarini “Ancak Türk insanının olumsuzluklara karşı koruma algısı genel olarak güçlü değil. Son model cep telefonlarına yatırım yapıyor ama kendisi ve ailesini için aynı şekilde düşünmüyor. Türkiye'de ‘bana bir şey olmaz’ algısı yaygın. Ama işte bazen oluyor. Bu nedenle korumak her zaman doğru bir şey. Korumamak mantıklı değil” dedi. Bu açıdan Türkiye’deki sigorta branşlarına bakan ve örnekler veren Pescarini, çok iyi bir uygulama olarak nitelediği DASK’taki yüzde 48’lik penetrasyona şaşırdığını belirtti. “Üstelik bu kadar ucuzken bu penetrasyon oranı çok anlamsız” diyen Pescarini, şu konuya da dikkat çekti: “Sigorta yaptırmamanın en önemli nedenlerinden biri olarak ileri sürelen ‘fiyatlar pahalı’ eleştirisini, ‘kesinlikle hayır’ şeklinde yanıtlamak isterim. Örneğin İtalya’da trafik sigortası fiyatları Türkiye’nin beş katı. Bir de trafik sigortasında şu konu beni şaşırtıyor: Türkiye’de 5 lira için sigorta şirketi değiştiriliyor. Oysa sigorta çok sermaye gerektiren bir iş.”

Önce güvenlik gelişecek

Dijitalleşmenin sigortacılığa etkisini de değerlendiren Pescarini, teknolojinin, sundukları değerleri geliştireceğini söyledi. Pescarini sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok geniş bir yelpaze var. Sigorta açısından da bunlar hayatımıza girecek. Ama bana göre teknoloji öncelikle, örneğin normal araçlardaki güvenlik altyapısını geliştirecek. Şu konuda da yorum yapmak isterim: Google, Facebook gibi şirketlerin de sigorta işine gireceğini duyuyoruz. Ama bu iş kolay iş değil. Fotoğrafa bakmakla hasarı incelemek çok farklı şeyler. Hiç sosyal medya işine girmek isteyen sigorta şirketi duydunuz mu?”

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER