Turiste satış ihracat oluyor
Türkiye’ye turist olarak gelip burada alışveriş yapanlara, yaptıkları bu alışverişler için KDV muafiyeti sağlamak üzere özel faturalar düzenlenmekte idi. 30/4/2003 tarihli ve 25094 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “ Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar Hakkında Tebliğ (İhracat 2003/3)” üzerinde değişiklik yapıldı. Yapılan bu değişiklik de geçtiğimiz hafta içerisinde Resmî Gazete’de yayımlandı. 13 Ocak 2018 Cumartesi günü 30300 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan bu değişiklik ile turistlere yapılan satışların ihracat sayılabilmesi imkân dâhiline girdi.
Öncelikle anılan tebliğin başlığı “Türkiye’de ikamet etmeyenlere fatura ile yapılan satışlar hakkında tebliğ” olarak değiştirildi. Tebliğin değiştirilen 1. maddesinde; “ 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde yer alan Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılan Satışlar (Bavul Ticareti) ile Yolcu Beraberi Eşya (Türkiye’de İkamet Etmeyenlere KDV Hesaplanarak Yapılan Satışlar) kapsamında fatura düzenlenmek suretiyle yapılacak satışlar; fatura kapsamı eşyanın yurt dışı edildiğinin tespiti amacıyla faturanın ilgili gümrük idaresinde onaylatılması kaydıyla, 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine istinaden ihracat olarak kabul edilir" denilmekte.
Buna göre satışların ihracat sayılabilmesi için bu satış faturalarının gümrük idarelerine onaylatılması gerekiyor. Bu onay tek başına yeterli olmuyor. Bu faturaların ayrıca İhracatçı Birlikleri'ne de onaylatılması gerekiyor. Birlik onayı, gümrük onayından önce de yapılabiliyor sonra da olabiliyor. Bu onaylar yapılıp da bu satışlar ihracat kabul edildiklerinde;
- Belgesiz İhracat Kredisi, Dâhilde İşleme İzni, Dâhilde İşleme İzin Belgesi ve Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi ile ilgili işlemlerde gümrük beyannamesi yerine kabul ediliyor,
- Fatura muhteviyatı ihracat, faturayı düzenleyen firmanın ihracat taahhütlerine sayılıyor,
- Fatura üzerinde imalatçı firmanın unvanının kayıtlı olması halinde, imalatçının ihracat taahhütlerine de sayılıyor,
- Ancak, Dahilde İşleme İzni ile Dahilde İşleme İzin Belgesi ihracat taahhüdü açısından, deri ve deri mamulleri dışındaki tekstil ve konfeksiyon ürünleri satışına ilişkin faturalar, ihracat sayılmıyor.
Bu değişiklik ne getirecek?
Yıllardır sözü edilen ve genellikle kayıt dışı yürüyen bavul ticareti, kayıt altına alınmış olacak. İhracat rakamlarımızın üzerine, zaten yapılan amma yıllardır resmi rakamlarda görünemeyen “Bavul Ticareti' eklenmiş olacak. Bu da yıllık ihracat rakamlarımızı daha da net bir biçimde ifade edebilmemizi sağlayacak.
Satışı yapan ve üreten firmaların taahhütlerinin kapatılması olanağı onların, daha uygun fiyatlarla satış yapabilmelerini sağlayacak. Bunun da bavul ticareti rakamlarını daha yukarı çekmesi bile mümkün olabilecektir.
Hepimize iyi satışlar. Kolay gelsin...