YELLOWSTAR MAGAZİNE GÜNCEL İŞ VE EKONOMİ HABERLERİ
2020-11-12 14:24:40

Geleceğin anahtarı teknoloji!

Nurullah SARI

iletisim@yellowstarmagazine.com 12 Kasım 2020, 14:24

Ünlü Davos toplantılarını düzenleyen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 3 Haziran 2020 günü Cenevre’deki merkezinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutters’in de katıldığı kapsamlı bir basın toplantısı düzenleyerek 2021 yılının ocak ayında dünyanın dört bir yanından gelecek olan katılımcılarla Davos’ta yapılacak olan yıllık toplantının gündemini açıkladı.

WEF, “The Great Reset” (Büyük Reset) başlığı altında yapılacak olan yıllık toplantıda, gezegenimizin ve üzerinde yaşayanların geleceğini güvenceye alacak, sürdürülebilir bir küresel gelişme yaklaşımının startını vermek istiyordu.

Ancak çok geçmeden, COVID-19 pandemisiyle ilgili öngörülerin çoğu gibi WEF’in öngörüsünün de iyimser varsayımlara dayandığı anlaşıldı. 27 Ağustos günü WEF tarafından yapılan yazılı açıklamada 2021 yıllık toplantısının en erken 2021 yılının yaz aylarında yapılabileceği ilan edildi.

Açıklamada WEF’in katılımcıların sağlığını güvenceye alacak koşulların eksiksiz sağlanabilmesi için bu kararı almak zorunda kaldığı belirtildi.

Pandemi ülke, sınır, ırk, cinsiyet ayrımı yapmaksızın hemen herkesin yaşamını farklı şekillerde etkiledi. İnsanlık aleminin kendisiyle hesaplaşması için bulunmaz bir fırsat geçti eline.

Bu fırsatın nasıl değerlendirildiğini ise yaşayarak göreceğiz. Şu ana kadar yaşananlara bakarak, dijital devrimin sağladığı imkanları pandeminin zorunlu hale getirdiği evlere kapanmanın yıkıcı etkisini bir ölçüde hafiflettiğini söyleyebiliriz. Çünkü iş hayatımız, eğitimler, alışveriş dünyası kısacası aklımıza gelen her ihtiyacımızı sahip olduğumuz teknolojiler aracılığıyla gerçekleştiriyoruz.

İngiltere’de yayınlanan Financial Times gazetesi de, eylül ayının ilk haftasında Londra yakınlarında bir malikanenin bahçesinde düzenlemekte olduğu FT Weekend festivalini bu yıl online yapmak zorunda kaldı.

Festivalin kapsama alanı konusunda bir fikir vermek için jeopolitik sorunlardan pandeminin ekonomide oluşturduğu büyük çöküşe, iklim değişikliğinden yeni dünya düzenine geçiş ve Amerika’da yapılacak seçimlere kadar çok farklı konuların ele alındığı oturumlarda en fazla ilgimi çeken konu başlıklarını paylaşayım.

• Medyanın ve sosyal medyanın geleceği

• Ofis çağı bitti mi? Evden çalışmanın ortaya çıkardığı imkanlar ve problemler

• Pandemi dünya ekonomisinin ve kapitalizmin geleceğini nasıl etkileyecek?

• Çin’den korkmalı mı? ABD-Çin ilişkilerinin bundan sonraki seyri

• Biden’ın zamanı geldi mi? ABD başkanlık seçimi ve sonrası

• Bugünkünden farklı bir dünya düzenine geçiş mümkün mü?

• İklim değişikliğine odaklı yatırımların geleceği parlak mı?

Pandemi sürecinde ortaya etkiler ve tepkiler tartışılırken ya da pandemi sonrasında yaşanacak gelişmelerden söz edilirken, yarının dünyasında nelere tanık olacağımız konuşulurken hep teknolojinin rolü ön plana çıkıyordu. Pandemiden en fazla yararlanan şirketlerin Apple, Facebook, Amazon, Google (Alphabet) ve Microsoft gibi teknoloji önderleri olması da bunu ispatlıyor.

Dijital teknolojinin yol açabileceği problemler ve tehditler ne kadar ürkütücü ise dijital teknolojinin, yoksulluğun ve cehaletin yok edilmesinde oynayabileceği rol de o kadar ufuk açıcı. Bugünün ve yarının dünyasında, Big Data’yı kontrol eden ve Yapay Zeka (AI) konusunda öne çıkan teknoloji şirketlerinin gelişmesine ve o şirketlerin en büyük varlığı olan elemanların yetişmesine ortam hazırlayan ülkeler öne çıkacak. Bu süreci iyi yönetebilen, dev platform şirketlerinin tekelinden kurtarıp topluma yararlı hale getirebilen devletler ve ülkeler bundan kazançlı çıkacak.

Ancak bugünün dünyasında çok az sayıda ülkenin bunu başarabildiğini görüyoruz. Bilimin ve rasyonel düşüncenin önemini küçümseyen, kolay etkilenecek ve yönetilecek bir kitleyi iyi eğitim almış bir kitleden daha makbul sayan, ekonomik durumunu iyileştiremediği insanları sanal mutluluklar vadederek avutabileceğini düşünen iktidarların başarabileceği bir iş değil bu. Ne yazık ki bu tür iktidarların sayısının arttığı bir dünyada yaşıyoruz.

İnsanları inançlarını sömürerek, geçmişteki zaferlerle ve üretilmiş yeni düşmanlara savaş vererek avutmaya çalışmak teknolojiyi seferber etmekten çok daha kolay. Ama teknoloji, bütün insanlığa geleceğin anahtarı benim diyor . Ve insanlığı daha ahlaklı olmaya ve akıllı davranmaya davet ediyor.

Aklımızı koruyalım ve iyi kullanalım!...Hepimize kolay gelsin!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.